Tweede Vlearmoesbus voor Stichting Busje 2009 en BuurtbusPlusvereniging Neede (archief)

Achterhoek Nieuws, 14 januari 2018. Door Susanne ten Have.

NEEDE – Sinds 2011 rijdt de eerste Vlearmoesbus kriskras binnen de oude gemeentegrens van Neede. Het is een rolstoeltoegankelijk vervoersmiddel dat op afroep mensen van deur tot deur brengt. Vooral ouderen die minder mobiel zijn maken gebruik van de bus. In het afgelopen jaar zijn maar liefst 7.000 ritten geboekt door Needse bewoners. Het succes van de Vlearmoesbus draagt bij aan de komst van een splinternieuwe tweede rolstoelvriendelijke bus.

In de hal van garage bedrijf Markerink staat de glimmende nieuwe bus. Voorzitter van de stichting, Gerrit Bruntink is trots op deze kersverse aanwinst. Dankzij de hulp van ruim 60 vrijwilligers is Neede een stuk beter bereikbaar voor ouderen. Naast de Vlearmoesbus rijden er ook twee buurtbussen door Neede middels een lijndienst. Samen vervoerden de verschillende bussen vorig jaar 21.000 passagiers. “Juist het samen aanvullen van elkaars vervoer is het sterke in het geheel. Zo verstrekt de Vlearmoesbus de buurtbus daar waar nodig. En bij een grootaanbod van passagiers, denk aan bijvoorbeeld Zonnebloemactiviteiten, versterken we de Vlearmoesbus met de buurtbus”, vertelt Bruntink in zijn speech aan de aanwezigen in de hal. Van de 62 vrijwilligers rijden er 23 met de buurtbussen. Dankzij de giften van sponsoren en legaten is het voor de stichting mogelijk gemaakt om de nieuwe bus te kopen.

Sociaal
Marjo Timmer is één van deze vrijwilligers. Al vijf jaar lang rijdt zij mij de bus door het dorp. Tussen alle mannen is zij de enige vrouw. “Sommige mensen kijken daar wel even van op, maar daar raken ze al snel aan gewend”, zegt ze met een lach. Timmer benadrukt vooral de sociale cohesie die de Vlearmoesbus teweegbrengt. Ze brengt mensen naar de fysio of voor een boodschap naar de supermarkt. Ouderen komen zo niet in een sociaal isolement terecht. “En wij hebben de tijd om bijvoorbeeld de boodschappen op het aanrecht te zetten of zelfs met de passagier mee de winkel in om te helpen”, legt de 57-jarige Timmer uit. “Wij plannen de ritten zelf in, dat gaat niet via een grote centrale. Daardoor houden wij zelf de planning goed in de gaten en kunnen wij de ritten goed inplannen. Ik vind het geweldig werk om te doen, vooral omdat je mensen kunt helpen. Dat vind ik belangrijk.”

Spagaat
Een voorwaarde voor de komst van de eerste Vlearmoesbus destijds was dat het vervoersmiddel geen concurrent mocht zijn voor andere vervoerders zoals de busmaatschappijen. De bus moet een toegevoegde waarde zijn voor het ontsluiten van het buitengebied. Voorzitter Bruntink: “Onze doelgroep staat voorop en daarvoor hebben wij een tweede bus nodig. Maar toch zitten wij in een spagaat. Ouderen willen graag vervoer naar het crematorium in het nieuwe crematorium in Haarlo. Dat valt officieel buiten de gemeente grens.”

Graag een keer gebruik maken van de Vlearmoesbus? Bel dan naar 06-57326873. Let wel op, de Vlearmoesbus mag alleen rijden binnen de grenzen van de voormalige gemeente Neede. Kijk ook op www.buurtplusneede.nl.
Hoewel de buurtbussen de en Vlearmoesbussen bemand worden door ruim 60 vrijwilligers is de stichting opzoek naar nieuwe aanwas. Kijk daarvoor op de site voor meer info.