Tweede Vlearmoesbus in Neede (archief)

Tubantia 15-01-2018.

Demonstratie van de tweede Vlearmoesbus in Neede.

NEEDE – Het dorp Neede heeft een tweede Vlearmoesbus. Er is zoveel vraag naar lokaal vervoer dat één bus niet meer toereikend is. Het tweede voertuig gaat vanaf maandag rijden.

 Daardoor hoeft niemand in Neede meer teleurgesteld te worden, die afhankelijk is van lokaal vervoer. In het afgelopen jaar kon de stichting Vlearmoesbus niet altijd voldoen aan de vraag. Dat zorgde voor gemopper. Voor de stichting is dat onwenselijk. ,,Daarom wilden we graag een tweede bus aanschaffen”, zegt voorzitter Gerrit Bruntink van de stichting Vlearmoesbus.

 De nieuwe bus is zaterdag gepresenteerd bij autoschadebedrijf Markerink aan de Parallelweg. De chauffeurs konden de bus bekijken waarmee ze vanaf deze week de weg opgaan.

Neede kan niet zonder lokaal vervoer. In 2011 werd de Vlearmoesbus geïntroduceerd. Met die bus kunnen hulpbehoevenden onder meer op familiebezoek, naar de huisarts en boodschappen doen.

De Vlearmoesbus was overigens niet de eerste lokale bus. Voor de komst van de Vlearmoesbus was er al een buurtbus. Maar tussen beide vervoersorganisaties zit een belangrijk verschil. De buurtbus rijdt volgens een dienstregeling op een vaste route. Die haalt geen mensen van huis op.

De Vlearmoesbus daarentegen doet dat wel. Bovendien zijn de chauffeurs van deze bus niet te beroerd om de hulpbehoevende reiziger een handje te helpen. Ze gaan zelfs mee naar binnen om de boodschappen op het aanrecht te zetten.

Maar de toenemende populariteit had ook een keerzijde. Soms moesten mensen teleurgesteld worden. ,,Dan konden we niet op het gewenste tijdstip iemand ophalen, omdat de Vlearmoesbus onderweg was. We rijden met deze bus door Neede en het buitengebied, dat vroeger tot de gemeente Neede behoorde. Dat is een heel groot gebied”, weet Bruntink.

Stichting Vlearmoesbus onderzocht vorig jaar de mogelijkheid om een tweede bus aan te schaffen. Daarmee is volgens Bruntink zo’n 100.000 euro gemoeid. Voor dat bedrag moet het mogelijk zijn om tien jaar lang een tweede Vlearmoesbus te laten rijden. De stichting krijgt het geld van sponsoren, door acties zoals een rommelmarkt en de opbrengst van de ritten.

De chauffeurs kosten geen geld. Zij doen het werk vrijwillig. In totaal rijden er nu vier lokale busjes door Neede en omgeving. Er zijn twee buurtbussen en twee Vlearmoesbussen. Daarvoor worden ruim zestig chauffeurs ingezet. Sommigen zijn zowel voor de buurtbus als de Vlearmoesbus inzetbaar.