Vlearmoesbus Neede ontvangt donatie van particulier (archief)

Achterhoek Nieuws 21 april 2018, door Rob Weeber.

NEEDE – Enkele jaren geleden begon de eerste Vlearmoesbus in Neede te rijden. Het initiatief ontstond destijds mede vanuit leden van de Stichting Vrienden van het Meijersveld, een groep mensen die extra activiteiten voor de bewoners van het Needse bejaardenhuis organiseerden. Toen het bejaardenhuis werd gesloten en de bewoners ineens op zichzelf of op een mantelverzorger waren aangewezen, bleek dat er een praktisch probleem ontstond. Voorheen was alles binnen het bejaardenhuis bereikbaar, zoals de kapper, de winkel en het gezamenlijke uitje. Nu dreigde eenzaamheid voor iemand die niet of nauwelijks mobiel was. Er was gebrek aan goed vervoer. En zo ontstond het idee voor een bus voor de doelgroep (gehandicapte) ouderen die van deur tot deur vervoert, de Vlearmoesbus.

Hans Toutenhoofd uit Neede zat destijds in de Stichting Vrienden van het Meijersveld, samen met Gerrit Bruntink, de latere voorzitter van de Stichting Busje 2009. Hoewel hij niet bij de oprichting betrokken was, zag hij de Vlearmoesbus langs de zijlijn ontstaan. “Ik heb het grootste respect voor het initiatief van destijds en de vrijwilligers die de vervoersdienst sindsdien draaiende houden. De sluiting van het bejaardenhuis was tegelijkertijd een signaal naar de Needse samenleving dat ze het vervoer verder maar zelf moesten regelen. Gelukkig heeft diezelfde samenleving veerkracht getoond en een mooie, passende oplossing bedacht. Waar en wanneer je ook in het dorp loopt, altijd zie je de bus wel voorbijkomen. Veel ouderen zijn ervan afhankelijk en het voorkomt dat ze in een ongewenst isolement geraken. Inmiddels rijdt er een tweede Vlearmoesbus en dat betekent dat er weer veel geld mee gemoeid is. Daarom hebben we besloten om een donatie van 1.000 euro aan de stichting te doen. We steunen wel meer goede doelen, maar het voordeel van de Vlearmoesbus is dat het zichtbaar en lokaal is. Je weet waar het geld heengaat en ziet hoe het wordt besteed. Juist dat aspect heeft bij ons zeker meegespeeld. Verder hopen wij dat goed voorbeeld goed doet volgen. De Vlearmoesbus is een uiterst sympathiek initiatief en mag niet verloren gaan. Het motto is Veur mekare met mekare. “

Ook voorzitter Gerrit Bruntink van de Stichting Busje 2009 is verheugd met de donatie. “De vraag naar deur-tot-deur-vervoer blijft stijgen en het behoeft geen uitleg meer dat de Vlearmoesbus zijn nut bewezen heeft. De komst van de tweede bus was eigenlijk onvermijdelijk. Als Vlearmoesbus zijn we van mening dat we nooit nee mogen zeggen, maar we willen ook service leveren. Door de stijgende vraag naar de dienst konden we onze service en doelstellingen niet meer op het gewenste niveau houden. Meer en meer belden we de klanten en vroegen of we iets later konden komen, puur een gevolg van de populariteit van de bus. Inmiddels hebben we in de route ook het nieuwe crematorium in Haarlo opgenomen. Daar is veel vraag naar. De donatie van Hans en Anita Toutenhoofd is een mooi en welkom gebaar. Het geeft aan dat de Vlearmoesbus gewaardeerd wordt in onze lokale samenleving en dat men er het belang van inziet.”